Vrijdag 20 maart 2015…

Deze datum stond reeds een tijdje in onze agenda met rood omcirkeld : Tussen 9u30 en 11u48 zou een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvinden. De eclipsbrilletjes werden besteld, een schema opgesteld en de kids van de kangoeroeklas zochten het wat, hoe en waarom van deze zonsverduistering op zodat ze een woordje uitleg konden geven aan de leerlingen van de andere klassen. Vanaf dan was het enkel nog afwachten of de weergoden ons gunstig gezind zouden zijn. Ideaal weer was het helaas niet, maar de zonsverduistering hebben we op geregelde tijdstippen toch kunnen zien. Onze Piustieners vonden het alvast de moeite.

Klas 5 ging deze week op bezoek naar het fyxxilab in Gent.

Wat is het fyxxilab? Kortweg : het paradijs voor iedereen die interesse heeft in alles wat te maken heeft met computers, programmeren, techniek, ... We maakten kennis met Lego WeDo en Lego mindstorms, de robots van lego en leerden ze ook programmeren. Met makey makey konden we het toetsenbord van de computer overnemen met 2 draadjes. Zo konden we zelf een spelletjescontroler ontwerpen of pianospelen op de hoofden van onze klasgenoten. We maakten stopmotionfilmpjes, leerden de 3D-printer kennen, ... 

Eerlijk : We hebben het nog maar zelden meegemaakt, maar er is geen minuut van deze dag geweest die ons heeft verveeld! Onze kids vonden het een TOPDAG!

Onder een stralend lentezonnetje zijn onze vijfdeklassers vandaag gestart met hun project rond de metertuintjes. Af en toe was het hard labeur. Er kwam ook heel wat planwerk aan te pas : Welke zaden zetten we? Hoeveel ruimte hebben ze nodig? Wat kunnen we wanneer oogsten? We verplantten ook onze boontjes en hebben metingen uitgevoerd in verband met onze zonnebloemwedstrijd. Onze tuintjes liggen klaar om volgende week te starten met zaaien.

Meer foto's

De leerlingen van het vijfde leerjaar maakten tekeningen voor het boek 'The Magic of Hope' van fotografen Matthew Copham, Pia Dierickx en Karin van Couwenberg. In het boek zullen foto's te zien zijn van Tanzania, Botswana en Rwanda afgewisseld met tekeningen die gemaakt werden door kinderen uit België en Afrika. In de tekeningen geven de kinderen weer hoe zij 'wildlife' ofwel de toekomst van het dierenleven en onze natuur zien. Dat gaat dan onder andere over het afslachten van olifanten voor ivoor en het uitroeien van leeuwen. Ook de kinderen van 5B gingen aan de slag en maakten tekeningen. Eén tekening krijgt een plekje in het boek. De opbrengst van de boekenverkoop gaat naar de milieuprojecten 'Roots and Shoots' van Jane Goodall en naar 'Save the Elephant'.

Binnen ons jaarthema werden de kinderen uitgedaagd om onze speelplaats te verfraaien. Daar wordt de komende weken in alle leerjaren werk van gemaakt. Klas 5 ging deze week al aan de slag. Zij kweken groenten in eigen tuintjes. Samen met meester Klaas werden kweekschema's voor groententeelt bestudeerd : Welke planten kunnen we in deze periode van het jaar zaaien? Eens we daar duidelijkheid over hadden trokken we naar de markt om alle zaden aan te schaffen. Nadien begon het echte werk : Tuintjes in elkaar vijzen, plannen tekenen, berekeningen maaien, zaaien, infobordjes maken, ... Het resultaat van al deze noeste arbeid zullen jullie de komende weken op onze speelplaats kunnen bewonderen.

bannertrobbellistgroot Kopie

De vier elementen Fikske, Spetter, Moor en Bries zijn samen met de kinderen een heus plan aan het beramen om Trobbel uit zijn kot te lokken.  Door onze school terug proper te maken en door te letten op het verbruik van water en energie willen ze Trobbels aandacht lokken.  Geen goed idee, denk je?  Toch wel!  Ze willen hem naar school lokken om hem terug in de magische doos te kunnen stoppen, waar hij voor altijd veilig opgesloten zal zitten. Trobbel daarentegen wil niets liever dan chaos en vernieling veroorzaken. 

De fantastische vier gaan nu echter een stapje verder met hun plan.  De volgende weken zullen ze de speelplaats aanpakken, samen met alle kinderen en leerkrachten.  Zo zullen er leuke versieringen aangebracht worden door de kleinsten, zullen er vogelhuisjes getimmerd en versierd worden, worden er grote gezelschapsspelen gemaakt en er zullen zelfs groenten gekweekt worden in metertuintjes.  Dit allemaal om onze school groener en nòg plezanter te maken.  

Wij kijken alvast uit naar al deze leuke ideeën.  We weten alvast zeker dat Trobbel dit helemaal niet leuk zal vinden…  Wordt Vervolgd…

poster Bries Kopieposter Spetter Kopie

poster Fikske KopiePoster Moor Kopie

 

Banner Pius X 2014-2015 verkleind

Donderdagmiddag, 13u15... 
Alle kinderen van onze school worden verzameld op en rond het amfitheater. Niet veel later verschijnt 'Vinnie Vinder', een onderzoeker met een schatkaart die al jaren op zoek is naar... 

Niet veel later blijkt hij gevonden te hebben wat hij zoekt : Een klein doosje. Wanneer hij het doosje opent, ontstaat er blauwe rook. Plots verschijnen Fikske (vuur), Moor (aarde), Spetter (water) en Bries (wind). Ze zijn helemaal niet tevreden, want Vinnie heeft, door het openen van het doosje, 'Trobbel' losgelaten. Nu zal de aarde overspoeld worden door allerlei kwade krachten : aardbevingen, tsunami's, overstromingen, vulkaanuitbarstingen, ... De fantastische 4 moeten dringend op zoek naar 'Trobbel' om de aarde van al dat onheil te vrijwaren. Hoe het verder loopt? Dat zal blijken doorheen het schooljaar.

 

 

PIUS X-BASIS
ROTSTRAAT 4
9240 ZELE
052/44 87 32